Iordănitul

În ziua de 7 ianuarie, de Sfântu Ioan Botezătorul pe o vreme de primăvară la 15 grade, s-a desfășurat la Brebu străvechiul obicei ”iordănitul”. Această datină este moștenită din generație în generație și tinerii brebeni, încurajați de primarul comunei Brebu Adrian Ungureanu, sunt hotărați să o păstreze și să o transmită mai departe.

În ajunul Bobotezei, îmbrăcați în costume populare tradiționale, aceștia s-au reunit, ca de fiecare dată, în cete, pe sate. Conform obiceiului, pe lângă straiele populare, ”iordanii” erau costumați în urși, preoți, țigani, slujbași sau alte măști, pentru alungarea spiritelor rele și înarmați cu trompete, goarne și acordeoane.

După ce au luat de la biserică agheasmă de Bobotează, grupurile au pornit la colindatul gospodăriilor localnicilor, stropindu-i pe cei întâlniți în cale. După ce li se urează sănătate și belșug, localnicii îi răsplătesc pe ”iordani”, după datină, cu cârnați, șuncă, cozonac, băutură sau bani. La finalul colindatului, la ora 12.00, cetele de ”iordani” s-au reunit în parcul din fața Primăriei Brebu, unde au iordanit (ridicau de trei ori pe brațe) pe cetățenii prezenți, în frunte cu primarul localității, urându-le sănătate și noroc în prezența unui număr mare de spectatori veniți să participe la această sărbătoare.

              
Ultima modificare Vineri, 09 Martie 2018 11:20
Mai multe din această categorie: « Corul Primăriei Brebu 8 Martie »