Vizita delegației comunei Brebu în localitatea Jablonka din Polonia

În cadrul vizitei în localitatea Jablonka din Polonia, au fost desfășurate mai multe activități printre care:

      1. În clădirea Centrului pentru Cultură din Jablonka, a avut loc conferința: „10 ani de spațiu Schengen în Europa Centrală. Experiențe ale guvernelor locale din țările din grupul Visegrad (V4).

Conferința a fost găzduită de Małgorzata Kulawiak, care a salutat cu căldură pe toți cei care au venit la acest eveniment. Ulterior, ea a prezentat pe scurt subiectul conferinței. La reuniune a participat delegația din Brebu condusa de primarul Adrian Ungureanu delegații din orașele partenere localității Jablonka: Primarul din Trsteny, Magdalena Zmarzlákovą, primarul din Nagymányok, Karl Bela, primarul din Wolborz, Andrzej Jaros. Gazda conferinței a fost primarul Anthony Karlak din Jabłonka. De asemenea, a participat o delegație din orașul Želiezovce din Slovacia.

Invitații au ascultat cele patru documente, care au făcut obiectul cooperării anterioare și succesele obținute, precum și noile tendințe.

Cei prezenți au vorbit despre importanța Acordului Schengen pentru Europa Centrală și de Est și despre rolul Euroregiunii "Tatra" în construirea unei legături prietenoase la frontiera poloneză-slovacă. Reprezentanții orașelor înfrățite și șeful municipalității Jabłonka au prezentat rezultatele multor ani de cooperare între regiunile partenere.

Profesor dr Kazimierz Jóskowiak în discursul său cu privire la frontierele Europei a prezentat Acordul Schengen ca o oportunitate pentru Europa Centrală și de Est a subliniat că subiectul conferinței este foarte actual. El a definit ce este Europa și a discutat despre contribuția sa la dezvoltarea lumii. El a caracterizat Europa, luând în considerare diferite criterii (naționale, religioase, istorice etc.). El a subliniat că integrarea europeană se dezvoltă foarte dinamic. El a declarat că Acordul Schengen reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea Europei Centrale și de Est. Este succesul națiunilor europene. Acesta a dat spațiul liberei circulații. Astăzi, toată lumea poate alege unde vrea să trăiască, să lucreze, să obțină ajutor medical etc.

În cadrul conferinței, primarul Adrian Ungureanu a prezentat, „Bunele practici și rezultatele socio-economice și culturale ale cooperării dintre Brebu și Jablonka. El a mulțumit șefului municipalității Antoni Karlak pentru cooperare. Cu ocazia celor 100 de ani, în care Polonia redevenea la 11 noiembrie 1918 stat suveran si independent, iar Romania, își desăvârșea la 1 decembrie 1918, unitatea națională, primarul Adrian Ungureanu a înmânat o plachetă comemorativă primarului Antoni Karlak.

      2. Primarul municipiului Jabłonka Anthony Karlaka a prezentat o expoziție în aer liber „Orava 1918-1920“, în cinstea Centenarul redobândirii independenței de către Polonia. La acest eveniment au participat toți invitații.

     3. S-a mers la monumentul Sfântului Ioan Paul al II lea pentru a-l omagia. Primarul comunei Antoni Karlak și primarii din localitățile partenere au depus flori.

     4. La sediul Centrului Cultural din Jabłonka, a fost promovat albumul și filmul intitulat " Orava oratory". Primarul localității Jabłonka în discursul său, s-a referit la istoria Oravei, dar mai ales la evenimentele din iulie 2016, când regiunea Orava a sărbătorit 450 de ani. El a subliniat evenimentul special al zilei - dezvelirea statuii lui papei Ioan Paul al II-lea și premiera melodiei „Orava oratory“ a compozitorului Stanislaw Radwan. La finalul ceremoniei au fost prezentate două publicații "A 450-a aniversare a localitații Jabłonka'' - o carte și un album care documentează sărbătorirea celor opt zile ale jubileului. Aceste publicații au fost oferite invitațiilor și nu numai.

     5. Pe stadionul din Jablonka, pe o scenă în aer liber, a avut loc un concert cu trupe de dans și cântece regionale din Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria. Au fost prezentate o varietate de piese muzicale specifice culturii carpatice, aducând mai multă bogăție (melodii, instrumente, costume etc.).

 

             
Ultima modificare Joi, 19 Iulie 2018 10:21