Sărbătoare de sfarsit de an, la Brebu

Sfintele sărbători ale Crăciunului și Anului Nou sunt așteptate cu nespusă bucurie de către toți românii și, cu atât mai mult, de locuitorii frumoasei comune Brebu, unde obiceiurile și datinile strămoșești sunt păstrate nealterate din generație în generație. O demonstrează și spectacolul cultural-artistic găzduit, pe data de 30 decembrie 2016, de modernul Cămin cultural din această localitate, spectacol care s-a bucurat de o prezență numeroasă. Pe lângă localnici, la această interesantă manifestare artistică a fost prezent, împreună cu soția, și domnul Karl Bella, primarul localitatii Nagymanok  din Ungaria, ca invitat al primarului comunei Brebu,  Adrian Ungureanu.

După tradiționala urare ”Bine ați venit la Brebu!” – adresată oaspeților străini de către edilul acestei comune – spectacolul a debutat cu o serie de colinde (”Deschide ușa, creștine”, ”Leru-i ler”, ”Astăzi s-a născut Hristos” sau ”Veniți la Bethleem!”), colinde care ne-au amintit de semnificația magică a Crăciunului și interpretate, în premieră, de către grupul vocal alcătuit din angajați ai Primăriei Brebu. Răsplătiți cu numeroase aplauze, aceștia au fost îndrumați și dirijați de profesorul Viorel Codarcea – directorul Școlii gimnaziale  ”Matei Basarab” din Brebu, iar la orgă, de către Auraș Spânu. Apoi, au urcat pe scenă formațiile de dansuri populare ale Ansamblului ”Brebenelul” de la Centrul cultural Brebu,formații constituite pe grupe de vârstă: mici, mijlocii și mari. Sub coordonarea instructorilor coregrafi  Vali și Cristi Colezea, programul artistic al acestora a inclus atât dansuri populare specifice zonelor folclorice Brebu, Moldova sau Banat, cât și colinde și cântece populare mult îndrăgite de către publicul spectator, precum ”Dar-ar naiba-n tine, dragoste” sau ”Am iubit și eu odată”. De asemenea, această frumoasă sărbătoare de sfârșit de an a inclus și un moment inedit – prezentarea unei melodii populare în  ambele limbi (română și maghiară), fiecare din țara ei, însă cu un subiect comun- fetele și ochii lor frumoși- avându-l ca dirijor pe același inimos profesor  Viorel Codarcea.

Îndrăgita manifestare despre care relatăm s-a încheiat cu alocuțiunea edilului comunei Brebu, dr. ing. Adrian Ungureanu: ”Scuzați-mi lipsa de modestie, dar sunt entuziasmat de acest spectacol. Tocmai de aceea,vreau să mulțumesc Ansamblului Primăriei Brebu, pentru evoluția de excepție și vă rog să aplaudați. Vreau să mulțumesc Ansamblului ”Brebenelul”- mici și mijlocii - și vă rog să aplaudați.Vreau să mulțumesc membrilor Ansamblului ”Brebenelul”- cei mari, pentru că au fost deosebiți. Nu în ultimul rând, vreau să-i mulțumesc domnului profesor Viorel Codarcea, pentru  inițiativa și ajutorul cultural, spiritual acordat Primăriei Brebu și școlii de aici, în anul 2016. Felicitări, domnule director! Apoi,vreau să  mulțumesc domnului și doamnei Colezea, coregrafii acestui spectacol. Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor celor prezenți aici, și, prin dumneavoastră, tuturor cetățenilor localității Brebu, pentru înțelegerea și sprijinul acordat în desfășurarea tuturor activităților pe care Primăria Brebu le-a inițiat în anul 2016”. Și pentru că ne mai despărțea doar o singură zi până la cumpăna dintre ani, primarul Adrian Ungureanu a ținut să le facă brebenilor și următoarea urare:”Vă doresc, din tot sufletul și cu toată dragostea, să aveți parte de un an mai bun, cu succese depline, cu multă sănătate! Să vă aducă Anul Nou 2017 tot ceea ce vă doriți! La mulți ani și Doamne-ajută!”.

 La final, conducerea comunei Brebu (Adrian Ungureanu- primar și Cătălin Ilioiu – viceprimar), împreună cu oaspeții din Ungaria și cu ansamblurile artistice reunite, au dorit să facă o fotografie de grup, spre readucere aminte despre o sărbătoare de 5 stele, la cumpăna dintre anii 2016-2017.

 

   
 
           

 

Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2017 09:24