24 IANUARIE - ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE in Centrul Cultural Brebu

       
         În fiecare an, pe data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În cei 7 ani de domnie, a reușit să pună bazele României moderne. A creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu. A fost conceput Codul Civil și Codul Penal, s-a dat legea învățământului primar obligatoriu și au fost înființate și primele universități din țară, cea de la Iași - care îi poartă numele - și Universitatea București. A fost primul pas important în formarea teritoriului României de azi, următorul eveniment având loc la 1 decembrie 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire. Unirea a marcat începutul unei epoci de realizări în toate domeniile.
         Centrul cultural Brebu impreuna cu Școala Gimnaziala "Matei Basarab" au omagiat acest eveniment. Numerosi cetateni din comuna, cadre didactice și elevi din Școala Gimnaziala "Matei Basarab", angajatii primariei, preoti parohi din comuna, au fost prezenti la eveniment.
          Participarea a trei istorici prahoveni de elită - Prof. dr. Aurel Soare (Director al Colegiului Militar “D. Cantemir” Breaza), Răzvan Radu - istoric și muzeograf (Muzeul Casa Domnească Brebu) și Mădălin Focșa - istoric și geograf (Câmpina) a adus cunoaștere despre ilustra personalitate a lui Alexandru Ioan Cuza și despre evenimentele care au precedat Mica Unire.
          Recitalul de poezie și cântec al elevelor Maria Bunea și Sara Onea au fost emoționante. Ansamblul folcloric "Brebenelul" a performat cu trupele de dansatori, invitând întreg auditoriul să se prindă în hora unirii!
         Multumesc intregului auditor prezent pentru atentia si atitudinea pozitiva fata de eveniment pe tot parcursul derularii acestuia, multumesc doamnei directoare a Scolii Gimnaziale „Matei Basarab”, Mihaela Stoica pentru sprijinul acordat, doamnei directoare a Centrului Cultural, Iraida Florea pentru organizare. Multumesc domnului coregraf Colezea Cristian pentru evolutia și reusita ansamblului Brebenelul.
 
  PRIMAR, Adrian Ungureanu
 
          
Ultima modificare Miercuri, 24 Ianuarie 2024 06:05