hidrografia
Hidrografia

Reteau hidrogarafica de pe teritoriul comunei Brebu apartine sistemului hidrografic al Ialomitei prin afluentul sau, raul Prahova. Raul Prahova primeste ca afluenti principali pe partea stanga a zonei studiate, raul Doftana si raul Teleajen. Raul Teleajan isi aduna o parte din ape prin raul Slanic si paraul Varbilau din afluenti ce au obarsia in partea de nord-est a comunei Brebu, satul Pietriceaua.

Raul Doftana constituie limita vestica a comunei Brebu cu comuna Sotrile si orasul Campina. Raul Doftana are cursul amenajat prin barajul de la Paltinu si un mic baraj situat partial pe teritoriul comunei Brebu.Datorita acestor amenajari se constata adanciri ale cursului si eroziuni ale malurilor in aval de barajul si pragul de fund din dreptul satului Brebu. Din partea de nord-vest a teritoriului comunei Brebu, raul Doftana primeste putin afluenti, dintre care cel mai important este Valea Rea, ce prezinta debit permanent, o retea deasa de torenti si un puternic caracter eroziv. Ceilalti afluenti (Valea Grecilor, Valea Tocilelor) au un curs dependent de precipitatii, cu caracter eroziv puternic in timpul viiturilor datorita pantei mari a talvegului. La nord Valea Paltinoasa alimenteaza lacul de acumulare din zona. La limita de sud a comunei, Doftana primeste apa paraului Lupa, ce are un curs permanent si o retea deasa de torenti si afluenti cu apa permanenta. Cei mai importanti afluenti sunt: valea Purcaru, valea Socilor, valea Zglamboaca si valea Moararoasa.Valea Purcaru prezinta un curs permanent, o albie cu versanti in forma de V, caracter eroziv puternic si din acest motiv la confluenta cu Valea Lupa a fost distrus podul din zona.

In partea de nord - est, teritoriul satului Pietriceau este ocupat de obarsiavaii Alunis care prezinta de asemenea o retea deasa de vai si torenti. Valea Alunis, afluent al paraului Varbilau face parte din bazinul hidrografic al raului Slanic care se varsa in Teleajen. In zona centrala a satului Brebu, s-a format un lac cu fuprafata de aprox. 2,7 ha, alimentat de apele din precipitatii din stratul acvifer freatic si din structura subterana prin capetele de strat si linia tectonica existenta in zona.

Clima

Comuna Brebu se caracterizeaza prin urmatoarele valori ale factorilor climatici:

- temperatura medie anuala a aerului : + 9,3 grade C

- temperatura maxima inregistrata : + 32,8 grade C

- temperatura minima inregistrata : - 26,6 grade C

- precipitatii medii anuale : 800 - 900mm;

- vanturile dominante din zona au directia N si NV, canalizata preponderend pe directia Vaii Doftana;

Conform STAS 10101/20-90, comuna Brebu se incadreaza din punct de vedere al actiunii vantului in zona A. Conform tabelului 1, viteza mediata pe 2” este de v2m=22 m / sec, iar presiunea dinamica de baza stabilizata la inaltimea de 10 m este de 0,30kN/m .

Cu privire la incarcarea data de zapada (STAS 10101/21-92) perimetrul studiat apartine zonei B, cu o incarcare de referinta gz=1,2kN/m. cu perioada de revenire de 10 ani si gz=2.0kN/m cu o perioada de revenire de 50 ani.